Cinkciarze stali pod każdym bankiem - Kazimierz Bronisz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Cinkciarze stali pod każdym bankiem i wymieniali jak dzisiaj. Te kantory, to było takie, przenośny kantor. Pod każdym bankiem kilkunastu panów stało, wręcz zaczepiały czy jakąś wymianę masz, czy co, czy jak. Było to nielegalne, ale masę rzeczy w Polsce się działo nielegalnie. Nikt niczego nie zwijał, nie karał ich za to. Jeszcze dawali te jakieś tu bony, nie wiem w jakimś tu czasie, co tu było, że to dawali. To też ci cinkciarze zbierali. Pamiętam sprzedałem przy 3-go Maja tam przy banku stał ten cinkciarz w podwórzu, przed samym bankiem już w podwórzu, tam co ten bank PKO jest. Milicja ich nie łapała. Tu stali przecież o tu przy tym banku PKO. Tu oblepione to było. To jeszcze chyba przy rogu Zielonej. Nie wiem czy złoto sprzedają? Jeszcze stoją na rogu, widzę....