Dostałem takie jak ZOMO podobne mundury - Kazimierz Bronisz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak zaczął się stan wojenny, no to byłem wystraszony, bo ja sobie kojarzyłem, że tu się szykuje III Wojna Światowa, no strasznie. Tu dzieci małe i ja nie wiedziałem, co się dzieje tym bardziej, że przyszła milicja dawna, wręczyła mi kartę mobilizacyjną do książeczki wojskowej i powiedzieli, że będę kierowcą w szpitalu milicyjnym na 22-go Lipca. Nie miałem telefonu, gdzie to ja miałem się zgłosić w razie co, natychmiast do tego szpitala w razie jakiejś rozróby, potrzeby mnie jako kierowcy na sanitarkę, to miałem się zgłosić i do magazynów milicyjnych mnie wezwali. Dostałem takie jak ZOMO podobne mundury. Pałki ani broni nie dawali, ale ten mundur, cale umundurowania dostałem i to było kilka miesięcy. Musiałem to trzymać w domu i czekać kiedy przyjadą i mnie zabiorą. No strach był, bardzo strach. Ale jak na szczęście nie wzywali mnie, nie jeździłem....