U nas w szafie zabił Niemiec Żyda - Kazimierz Bronisz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zawsze mama mówiła, że Żydzi nas za niższą kastę Polaków mieli i mówili, że „nasze kamienice a wasze ulice”. Myśmy byli, jak mi mama tłumaczyła, że jakieś niżsi, niższa rasa, Polacy od Żydów. Nas nie uważali, a dzięki mojej rodzinie to chyba ze troje Żydów uratowali. Nawet we własnym mieszkaniu pamiętam, jak to się stało. Niemiec moim rodzicom nic nie zrobił, a u nas w szafie zabił Niemiec Żyda. Schował się do szafy ubraniowej. Chodzili i takie rewizje robili i szukali Żydów. Ja nie wiem, bo przecież tam się współżyli razem mieszkańcy czy Żydzi czy Polacy. No jakoś tak wiem, że wszedł to tej szafy, wyszedł, wszystko by było dobrze i Niemiec już drzwi uchylał, chciał wyjść i rypnęły drzwi od szafy. Ten się wrócił, otworzył drzwi, zabił tego Żyda w naszej szafie. To pamiętam jako dziecko jeszcze. Ten Żyd gdzieś tam w pobliżu był. Jakoś szczęśliwie Niemiec nic nam nie zrobił. Później się okazało, tylko dlatego, że sąsiadka jak to...