Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji - Kazimierz Bronisz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Warunki pracy trudne były, bo to nie było zaplecza tak zwanego technicznego do obsługi tego, prawie polowe. Warsztat był tu gdzie Koziołek na Lipowej jest ten market. Jeszcze ten budynek, co biuro było, to stoi tylko. To było na placu, gdzie naprawy dokonane, a zajezdnia była na Garbarskiej, obok taka stara elektrownia była. Tam mieliśmy zajezdnię. To tylko przyprowadził trolejbus i pierwsze trolejbusy niedaleko jeździły od dworca kolejowego do ulicy Nowotki, dzisiaj gdzie jest ten w budowie cały czas teatr ten nowy. Tu się nawracało przy Hotelu Unii. I tyle trasy było tej trolejbusowej. To na tym się jeździło, później gdzieś zwiększali te, przebudowy linii. Jeździło się coraz dalej, na osiedla. Przecież cała Aleja Racławickie przedłużone było, LSM zaczął być budowany. To już na LSM do Filaretów jak teraz jest kościół ten Józefa, to tutaj dojeżdżały trolejbusy, była pętla. No później ja przeszłem już z trolejbusów na autobusy, bo na...