Kampania wyborcza "Solidarnosci" w 1989 roku - Jakub Mames - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nie należałem do Komitetu Obywatelskiego. Jakkolwiek znałem dobrze szereg osób, które do tego komitetu należały, ale pamiętam tę kampanię wyborczą. Była ona prowadzona z niezwykłą pomysłowością i z niezwykłym rozmachem. Na przykład nad Lublinem pokazuje się helikopter, który rozrzuca jakieś ulotki „pro” państwowe. Godzinę później pokazuje się inny helikopter nad Lublinem, który rozrzuca masowo ulotki „Solidarności”, jako odpowiedź na tamte. Popołudniu, wieczorami samochody osobowe, ciężarowe udekorowane, pełno młodzieży ze sztandarami, ze sloganami. Całe miasto tętniło tą kampanią wyborczą, ale to było już później. Natomiast zaczęło się dla mnie osobiście, byłem pełen niepokoju, bo zgłosiłem się, jak się później okazało pierwszy do lokalu Komitetu Obywatelskiego. Adres jest znany, tam jest tablica pamiątkowa, z resztą wmurowana w tej chwili. Ja tam pobiegłem pierwszy, to był poniedziałek, w godzinach...