Wizyta Jana Pawła II w Lublinie - Jakub Mames - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To są zupełnie wyjątkowe wspomnienia. Tym bardziej, że ta wizyta się najściślej wiąże z historią czarnego krzyżyka. To był zaplanowany dar dla Ojca Świętego. Ten krzyżyk, jak wykazały badania, miał swoją niezwykłą historię sięgającą średniowiecza. Był prawie na pewno relikwią po świętym Kazimierzu Królewiczu. I wtedy kiedy oglądaliśmy w telewizji uroczystość inauguracji pontyfikatu, to było też niezwykłe przeżycie. Wtedy matka mojej żony powiedziała: „Dzieci ten czarny krzyżyk jest dla papieża”. Czarny krzyżyk spoczywał w szufladzie komody naszej tu w Lublinie. Myśmy wiedzieli o jaki krzyżyk chodzi oczywiście. Matka mojej żony zmarła później. Ale myśmy pamiętali o tej obietnicy i gdy wiadomo było, że kolejna pielgrzymka papieża ma na swojej trasie miasto Lublin, pomyśleliśmy teraz albo nigdy, jest okazja i zabraliśmy się bardzo energicznie do przygotowań tego. Te badania trwały lata całe, badania historii tego krzyżyka. I...