Społeczny Komitet Nauki - działalność - Jakub Mames - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ta działalność dla mnie była taką najważniejszą formą „protestu społecznego”, czy jak to nazwać. Zresztą ta działalność była nieznana. Myśmy rzeczywiście zachowywali warunki działalności niejawnej, także wielu ludzi później już pracowników KULu czy pracowników UMCSu było zaskoczonych: „Jak to, myśmy nic nie wiedzieli, że tutaj działa taki SKN”. Myśmy niestety nie złożyli sprawozdania z naszej działalności. Byłem za tym, żeby oczywiście to opublikować, ale zostałem przegłosowany. Były takie próby, ponowiliśmy to jeszcze i też nic nie wyszło. Już nawet podjęliśmy pewną decyzję, nie udało się, bardzo boleję, żałuję, nie powinno tak być. Tym bardziej czuję nawet pewną powinność gdyż dysponowaliśmy społecznymi środkami finansowymi. Już choćby z tego powodu czułem się zobligowany do złożenia jakiegoś sprawozdania, co się stało z tymi pieniędzmi, do kogoś my to skierowaliśmy. Wypadało coś na...