Pomnik Czechowicza - Józef Zięba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Takim drugim zadaniem, to była sprawa pomnika Czechowicza. Otóż został rozpisany konkurs na pomnik Czechowicza. No i ja w tym, no ani nie rozpisywałem tego konkursu, bo to Wydział Kultury i nie pamiętam, kto tam jeszcze, chyba Związek Artystów Plastyków. Wpłynęło trochę tych propozycji. Ale w większości to były takie dzieła o tak jak ja sobie siedzę tutaj prawda, jakiś taki pan, nie wiem czasem pióro miał w garści, książkę te pomniki. I w tym całym gronie, tam przychodzili do mnie różni po ogłoszeniu tego konkursu po jakieś materiały, zdjęcia. Profesor Baranowski wprawdzie nie brał udziału w konkursie, ale pracował nad głową Czechowicza. Też mu materiały dawałem. W końcu w brązie była odlewana ta głowa i jest w muzeum. I zjawił się taki młody człowiek, który też niewiele wiedział, a może nic nie wiedział o Czechowiczu poza nazwiskiem, Tadek Skwarczński. Ja mu tam opowiadałem o Czechowiczu. Widziałem, że chłonie...