Zagłada Żydów Wojsławickich - Janina Semeniuk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam jeszcze, jak w czasie wojny to trzydziestu Żydów tu za cerkwią, niedaleko dzwonnicy cerkiewnej – tam była piekarnia i tam za tą piekarnią na łące pochowanych zostało trzydziestu Żydów. I mniej więcej to miejsce znam. Widziałam tych Żydów, bo nie wolno było z daleka pójść tak, tak.... nie wolno, ale tak... jakoś tak – dojrzeliśmy, nie wyganiali nas, ale ja chciałam zobaczyć, chciałam zobaczyć tych ludzi, bo aż za serce ściskało – nie można było patrzeć – trzydziestu ludzi zabili Niemcy na łące. Pamiętam krew - łąka była czerwona od krwi, więc ja jako młoda dziewczyna – żali mi było tych ludzi, jeszcze matka swoim ciałem przykryła takie dwu i półroczne dziecko, dziecko „mame” krzyczy – pamiętam - „mame”, a Niemiec się wrócił i dobił to dziecko i ja tak przeżyłam tak ten moment, że ja dwa dni nie mogłam nic jeść, ni spać, taka byłam przerażona tym wydarzeniem – tego nie mogę zapomnieć – to mnie bardzo utkwiło tak –...