Przyjeżdżali też Cyganie do Wojsławic - Maria Rycko (z d. Jałochowska) - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przyjeżdżali też Cyganie do Wojsławic, pamiętam. Gdzieś tak na jakimś takim placu robili sobie taki domek – szałas taki zrobili, no i tam mieszkali. Ja pamiętam, że zatrzymali się tam gdzie Soroka, na Chełmskiej ulicy, tam takie źródełka biją, no i tam pamiętam budowali taki szałas i tam kilka dni sobie mieszkali, palili ogniska, ogrzewali się, jak było chłodno, tym ogniskiem. A kiedyś, kiedyś, to pod lasem mieszkali, tam się ulokowali, bo tam było drzewo, było im pod ręką i mieli dobre palenie – ogrzewać się. Bo tak jest: "Hej tam pod lasem, Coś błyszczy z dala: Banda Cyganów Ogień rozpala....