Dom rodzinny - Maria Rycko (z d. Jałochowska) - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dziadkowie Jałochowscy mieli swój domek na Grabowieckiej ulicy, a w Rynku mieli wynajęty od Żydów budynek na sklep i restaurację. Ja mieszkałam na Chełmskiej najpierw, a potem - na Kolonii był domek stary taki. Z matką tam mieszkałam – tam był stary rodzinny matki domek i my tam się wychowali, powyrastali, a potem dopiero żeśmy sobie zakładali życie. Ja z bratem założyłam sklep – taką sodówkę, tak i handlowaliśmy i z tego sklepu już wyszłam za mąż. I tu gospodarowałam u męża i dzisiaj jestem tu, na emeryturze. Obok mieszkał Baranowski, Banachiewicze – zaraz naprzeciwko mieszkali. Baranowscy mieli, gospodarowali też tak jak my. Baranowski pochodził z tego domu, co mieli młyn, a ożenił się do gospodarki. Tak. Obok nas na Chełmskiej Ukraińcy mieszkali - Czajkowski był jeden sąsiad dalszy, Daniłowicz drugi, Guć – trzeci – to ci co pamiętam – to sąsiady niedalekie. Ja tam chodziłam do nich, oni do nas. I dzieci...