Wojna - Kazimiera Skwierczyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Cały ten tutaj [teren], od tego pomnika żydowskiego aż do Wisły, to były takie budki, takie parterowe, to wszystko w jednym ogniu poszło, przy pierwszym bombardowaniu. Już jak wtedy pierwsze bombardowanie, to uderzyła bomba w kościółek, przebiło przecież szybę na górze, tą szklaną i aż do dołu spadła i tam była wykotłowana taka dziura. Także wtedy był ogólny popłoch, myśmy też wtedy wyjeżdżali z Puław, bo to już był strach, że to bombardowanie i to główną ulicą oni przeważnie lecieli, nad główną ulicą tutaj i rzucali bomby. A wtedy było masa uciekinierów, którzy z zachodu przemieszczali się na wschód. Uciekało się od Niemców i wpadło się w ręce rosyjskie. Niektórzy policjanci [puławscy] się źle zapisali w pamięci w czasie wojny. Bo niektórzy odszukiwali bezrobotnych i podawali do Arbeitsamtu. I później prowadzili ich na stację, tych...