Początek II wojny i lata okupacji - Stanisław Bartłomowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nie wiem dlaczego tak się stało, że jak w 1939 roku najpierw weszli tutaj Niemcy, później Armia Czerwona, to większość Żydów i prawosławnych ponakładała czerwone opaski i współpracowali z armią radziecką. Sowieci u nas nie byli długo, chyba 2 tygodnie. Zaraz się wycofali, więc ci prawosławni, którzy się popisywali tymi opaskami czerwonymi i karabinami, które dostali od Armii Czerwonej wyjechali razem z nimi na początku października. Sowieci się wycofali i Niemcy weszli z powrotem do Polski. W gimnazjum była stworzona przez kilku uczniów organizacja komunistyczna. Przed wojną - to się rozpisywała prasa - ich aresztowali, ponieważ oni zabili policjanta. To chyba nie był policjant, jego nazwisko brzmiało Makochon. On podobno do policji tylko donosił. I trzech uczniów z Tomaszowa wyciągnęło go na Szkoci Dół i tam go zastrzelili z broni. Później była rozprawa...