Szkoła - Stanisław Bartłomowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W szkole co najmniej połowa, to były dzieci żydowskie. Prawosławnych było trochę, ale stanowiły może zaledwie 15%, może 20%. Trudno mi w tej chwili powiedzieć. Były trzy szkoły w Tomaszowie. Dwie podstawowe: Nr 1 i Nr 2. Jedynka to było gimnazjum żeńskie, szkoła podstawowa żeńska, a później już przed samą wojną koedukacyjna i była szkoła Nr 2. To nie były wielkie szkoły, po dwie klasy w każdej, na każdym poziomie: w pierwszej klasie a i b, zawsze było tak samo jak w gimnazjum, tylko po dwie klasy były równorzędne. Z profesorów chyba żyje tylko mój profesor gimnazjalny -pan Gniewkowski. Uczył wychowania fizycznego, później ukończył jakieś wyższe studia, został docentem i mieszkał w Warszawie....