Likwidacja dzielnicy żydowskiej na Wieniawie - Jerzy Więch - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Myśmy byli niestety świadkami tej tragedii, jaka była tu w czerwcu 1942 roku, kiedy Niemcy likwidowali tę dzielnicę żydowską na Wieniawie. Pamiętam, że chyba o 5 rano cała ulica była obstawiona Niemcami. Nie przypominam sobie, żeby byli tu Ukraińcy. To wszystko byli Niemcy. Tu, jak jest taki dom murowany, tu gdzieś do kirkutu było wejście główne. I tu była taka spadzista droga, myśmy tu jeździli, myśmy tu jeździli na sankach. Ona była tak mało używana. To o tą drogą na ulicę Czechowską gonili tych ludzi i tam wtedy właśnie zauważyliśmy, ile wśród tego społeczeństwa było ludzi starych, niedołężnych. I na kocach, na kołdrach takich starych niedołężnych ciągnęli. Ta rodzina ciągnęła. A Niemcy stali i poganiali. Nam nie było wolno wychodzić z domu. To trwało parę godzin. To była droga taka polna. Ona była tymi kocami wyszorowana. To był straszny widok i później po paru dniach ubrani już, czy ci sami mieszkańcy...