Rozrywki - Zofia Weiser - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chodziłam na koncerty i do kina. W większości przebywałam z Polkami. Polki bywały u mnie, ale ja nie pamiętam, żebym bywała u nich. W domu mieliśmy radio, przy którym tańczyłyśmy. Same dziewczęta. Pamiętam, że gdy była audycja o Palestynie, słuchały jej ze mną z dużym zainteresowaniem. Miałam wspaniałe koleżanki Polki. O ich losach dowiadywałam się już po wojnie. Na przykład Apolonia Chrostowska, w czasie wojny działała w konspiracji i za to została aresztowana. Niemcy wysłali ją do obozu koncentracyjnego w Ravensbrück. Moimi koleżankami były także Hanka Mościcka i Krystyna Chwaśniewska. Swego czasu nawet zrobiłam sobie spis koleżanek, które przychodziły do mojego domu. Wszystkie były katoliczkami i wszystkie znały moją mamę. Nigdy nie miałam oporów przed kontaktami z Polakami. Pamiętam, że w szkole jako pierwsza podeszłam do księdza. Z żydowskich koleżanek miałam te, które chodziły ze mną do...