Kamienica przy ulicy Krawieckiej 41 - Dawid Sztokfisz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dom na Krawieckiej 41 to był dom, jak to powiedzieć, wspólny, ogólny. Tam było dużo lokatorów i tam była jedna instytucja. W kraju [Izraelu] jest kibuc Yad Mordechai. To jest kibuc Ha Szomer HaCair i ci dawni mieszkańcy Lublina, przeszli tam na Krawieckiej 41, to co się nazywa po hebrajsku - hachszara. Przygotowali się do wyjazdu do Palestyny. Tam są ludzie, którzy pochodzą nie z Krawieckiej, są oni z różnych miast Polski, ale pracowali w tym domu. Ten kibuc, ten hachszara, on był zestawiony z ludzi z innych miast. W tym domu mieli swoją stancję i tam oni poszli na różne roboty. Ja tylko wiem, że tam pracowali, właściwie tam mieli stancję swoją. Tam mieszkali i stamtąd zostali rozprowadzeni na różne roboty. To ja wiem o tym. I w Yad Mordechai powinni jeszcze być ludzie, może w moim wieku, może niemnożko młodsi, że byli, mieszkali w tym domu. A ja osobiście mieszkałem w innej dzielnicy. Ten budynek [na...