Lublin - kryzys gospodarczy 1928-1932 - Czesław Luty - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak to wyglądało to bezrobocie? Bo teraz mamy je też, ale jak wyglądało wtedy? Okres bezrobocia dotknął cały świat. Rozpoczął się w 1928 roku, skończył w 1932. Cały świat dotknięty był tą klęską bezrobocia. W jaki sposób ówczesny rząd polski sanacyjny z tym bezrobociem walczył? Wypłacał zapomogę - już nie pamiętam w jakiej wysokości- ale w każdym razie wypłacał tyle, że za te pieniądze można było utrzymać rodzinę. Skromniuteńko, bo skromniuteńko, ale można było utrzymać. Ale nie było nic za darmo. Mojego ojca rówinież to dotknęło. Bo był ślusarzem, też pracował w tej fabryce [wag]. Mojego ojca też to dotknęło, dostawał tę zapomogę, ale w ramach tej zapomogi musiał wyjechać - chociaż był wykwalifikowanym fachowcem - do Powiatu Janowskiego. Bo istniał taki powiat - nie Kraśnicki, tylko Janowski. I tam w ramach tej zapomogi, którą bezrobotni dostawali, mój ojciec sypał wały...