Wybuchła wojna, wszystko mi przepadło - Anna Berger - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W 1937 roku wyszłam za mąż, w 1939 roku wybuchła wojna. Będąc dwa lata mężatką kupiłam sobie plac, działkę i włożyłam pieniądze na domek. Wybuchła wojna, wszystko mi przepadło, działka została, ale pieniądze przepadły. Wojna wybuchła, to ja miałam buty zamszowe. Ale to ja miałam, bo ludzie mieli nędzę, tak że pani koleżanka wszystko ma, a pani nic nie ma. Miałam buty lakierki, zamszowe, giemzowe, normalne na wysokim obcasie, na płaskim obcasie, jakie tylko pani chce. Sukienek miałam ile tylko dusza zapragnie. Wszystko mi przepadło. Ponieważ nie umiałam gotować, nie umiałam nic, mąż mi pomagał gotować, miałam panią, pani Kozakowa, bardzo porządna kobieta, bardzo biedna, bo jej mąż miał gruźlicę i zmywała dwa talerze, bo ja nie miałam czasu, sprzątała po obiedzie, który ja gotowałam od ósmej do trzeciej. Miałam wszystko. Dawałam jej złotówkę dziennie, a jej mąż był chory na gruźlicę, był kolejarzem....