Miałam zamożną rodzinę - Anna Berger - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja miałam to szczęście, że miałam zamożną rodzinę. Pamiętam, raz byłam chora - miałam zapalenie gardła - a że byłam bardzo lubiana, to przychodziły do mnie koleżanki i moja mama wszystkich częstowała, kto tylko przyszedł. Ja nie mogłam jeść, zostawiałam na talerzu, mama mi robiła wszelkie frykasy, bo ja byłam jedynaczka i te koleżanki, takie biedne dziewczynki, jedna miała na imię Janina, to ona to zjadła. Mama przyszła i mówi: "Hanka, jak ty mogłaś pozwolić na to, żeby ona to zjadła po tobie! Przecież ty jesteś chora". Myśmy się martwiły, ale nic jej się nie stało. Moja mama wszystkim pomagała. Mieszkałyśmy na parterze na Narutowicza i moja mama gotowała, pamiętam, obiad, robiła pierożki. I stała drabina pod oknem, taka drabinka niewielka. Taki biedny chłopczyk wszedł po tej drabinie i mama mówi: "Co ty chciałeś?". To on mówi: "Tak...