Polacy i Żydzi w Lublinie - Anna Berger - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja się w zasadzie wychowałam wśród Żydów i miałam koleżanki, które były na śmierć i życie. Chodziłam do Arendtbrotówny - koleżanki, ona miała siostry Szifrę i Łajbę, Mosiuk był bratem i tam u niej odbywały się wieczorki muzykalne. Brat jej grał, ta Szifra śpiewała. Żydzi pięknie śpiewali, pięknie. Ja kiedyś śpiewałam tak ładnie, dzisiaj nic nie zaśpiewam, bo mam zapalenie oskrzeli. Śpiewałam, u nas wszyscy śpiewali ładnie. I ciocia Ewa i Magda. Śpiewaliśmy na przykład po rosyjsku. Oni śpiewali po żydowsku, ale i po rosyjsku. Kilka piosenek pamiętam. Różnie było, ale Polacy Żydów bojkotowali. Były zaklejone szyby wystawowe z hasłem: "Nie kupuj u Żyda". To się brało z uprzedzeń. Tak jak się nie lubi Ukraińców, jak się nie lubi Niemców, tak był czas taki, że się Żydów bojkotowało. Ja uważam, że nie ważna jest narodowość, tylko ważny jest człowiek, kto jest jakim człowiekiem. Ja wspominam Żydów dobrze przez te swoje...