Dzielnica żydowska na Wieniawie - Lidia Perlińska-Schnejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wieniawa była tą dzielnicą żydowską, czysto żydowską w zasadzie także przestała istnieć później całkowicie zburzona. Pamiętam to, bo czasami w czasie jakiejś dłuższej przerwy tam się wybiegało do jakiegoś sklepiku. Kupowało się coś tzw. szczypy, których teraz dzieci już nie znają. To coś takiego słodkiego z cukrem, takie skręcone, tak więc głownie po szyczypy się biegało właśnie. W zasadzie nikt nie był specjalnie głodny, więc te szczypy się jadło i poza tym były na miarę kieszeni ucznia podstawówki, bo to były jakieś groszowe, zupełnie groszowe, rzeczy. A powiedzmy kieszonkowe takie jak w tej chwili to dzieci kiedyś nie otrzymywały dostawały drugie śniadanie ale kieszonkowego nie....