Stare Miasto - Ryszard Giszczak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeżeli chodzi o Stare Miasto i kościół Dominikanów to był rzeczywiście temat bardzo szeroki, bo to kościół który ma swoją wymowę. Zresztą w ogóle całe Stare Miasto Lublina to jest coś wspaniałego, chyba jedyne w Polsce. Ja nie bardzo bym się pomieniał z Warszawą czy bądź co bądź Gdańskiem, nie tylko dlatego, że tu moje korzenie są ale jeśli chodzi o architekturę, mi lepiej się tu podoba niż gdańska Starówka czy warszawska, nie wiem dlaczego, to nie jest to, że korzenie mnie mobilizują, ale tutaj inaczej się czuję. Przede wszystkim wchodząc do Bramy, mijając Bramę - kocie łby. Po prawej stronie nie było tej Czarciej Łapy, to był jakiś budynek, po lewej - ulica Szambelańska, często były tam kałuże. Brudno. Co by tam nie powiedzieć, to rzeczywiście tu było brudno. I te domy nie były tak zadbane. Tutaj jak ten Plac Wincentego Pola, to tego nie było, to było jakieś takie - utwardzona nawierzchnia poprzez ganianie chłopaków za...