Stare Miasto - Feliks Czerniak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wchodząc od razu od Bramy Krakowskiej na Stare Miasto, po lewej stronie była taka czarująca ulica. To była taka wąziutka, nadawała się na filmy takie średniowieczne i inne, ale tam mieszkały te Żydówki, które byly prostytutkami. Cała ulica, taka wąziutka, a z prawej strony było co innego, były jezuickie te budowle, ciągnęły się aż za katedrę, a ta lewa strona to była typowo żydowska, ciągnąca się do Kowalskiej i za Kowalską. Z prawej były już duże te budowle i tam Keller już nawet obuwie miał, Żyd taki, duża firma żydowska z obuwiem. Tu gdzie Czarcia Łapa to też sklepy były. Czarciej Łapy nie było, lochy to były, bo i dalej są tam. No i w Rynku, ten Trybunał. Tutaj z lewej strony, jak wychodziło się koło Czarciej Łapy, była taka budowla, a przed tą budowlą stał pomnik naszego Kochanowskiego, ten, który stoi przy kościele Wizytek. On stał tuż przy tym budynku naprzeciw Trybunału. No i zaraz tu się ciągnęły te domostwa żydowskie,...