Lublin był dla mnie pięknym miastem - Feliks Czerniak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Lublin był dla mnie pięknym miastem. Lublin na tych wzgórzach pięciu leżał, mając kilka rzek, no bo miał Bystrzycę, Czerniejówkę i Czechówkę. A Czechówka jeszcze wtenczas była piękną rzeką. Skakałem z mostu będąc chłopcem - 11 lat, skakałem z mostu do wody na Czechówce, co dzisiaj to nie do pomyślenia - to był piękny kawałek wody. W czasie zimy to tam był prawie stadion łyżwiarski. Tuż przy ulicy Spokojnej stał młyn, właściciel był Żydem i młyn taki wodny stał tuż nad Czechówką. I właśnie z tej góry - jak dzisiaj - z ulicy Spokojnej, to ślicznie to wyglądało. W zimie to mieliśmy ogromne lodowisko, lód się ciągnął od ulicy Warszawskiej dołem od Ogrodu Botanicznego aż do ulicy Spokojnej w zimie....