Tradycje i zwyczaje rodzinne - Wanda Sadawa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dawniej także często spotykaliśmy się całą rodziną. Pamiętam, że na takie okazje jak Wigilia czy Święta Wielkanocne to przychodziło do nas wielu sąsiadów. Zawsze było bardzo wesoło. W czasie Wigilii śpiewaliśmy kolędy i bywaliśmy czasami w kilku domach. Urodziny spędzamy w gronie rodzinnym. Najważniejszy jest tort, a na nim świece. Natomiast imieniny odbywają się w gronie rodziny i znajomych. Często organizujemy tzw. obiady rodzinne w niedzielę. Na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia oczywiście jest choinka, pod którą leży mnóstwo paczek i upominków, które później rozdaje najmłodsze dziecko w rodzinie. Bardzo dużo śpiewamy kolęd. Oczywiście na Wigilię musi być 12 potraw, a o północy wszyscy idziemy na Pasterkę. Na Święta Wielkanocne zawsze całą rodziną spotykamy się podczas śniadania, najpierw oczywiście jemy święconkę. W sobotę po południu zwiedzamy groby w najbliższych kościołach....