Wojna - Wacław Pasek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W czasie wojny poszedłem do wojska. Przesiedział człowiek w wojsku, front przeszedł i po froncie wróciło się z wojska i człowiek zaczął pracować. Na początku skończyłem szkołę zaocznie, bo dwa lata miałem do skończenia. To była tak wytężona praca, że nie było czasu o niczym innym myśleć. Tu człowiek w wojsku i front. Uzyskać wolność. Musiał ktoś walczyć, to by przecież lekko nie przyszło. Byłem na froncie, wywalczyłem wolność. Zaczęliśmy od Warszawy w stronę na Bydgoszcz, Toruń, Połę, cały Wał Pomorski. Później podeszliśmy pod Berlin. Ja osobiście byłem na przedmieściach Berlina, ale inne jednostki wojskowe zdobywały Berlin. Spod Berlina zabrali nas do Saksonii. Walczyłem w drugiej armii. Dwa razy byłem ranny. Pierwszym razem jak mnie trafiło, to jeszcze jak cię mogę, a później, pod Kołobrzegiem, na Wale Pomorskim jak mnie trafiło, to aż mnie zabrali do szpitala. I portfel z dokumentami, z fotografią, z tym...