Rodzina - Mosze Opatowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja się nazywam Mosze Opatowski, nazywali mnie 'Moniek'. Urodziłem się w 1926 roku, 17 czerwca, w Lublinie, na ulicy Kapucyńskiej 5, a jak miałem 5 albo 6 lat, myśmy się przeprowadzili na ulicę Okopową 16, albo Szopena 12, to jest rogowy dom. Dziadek mój z strony mojej matki, mieszkał w Kraśniku, miał tam młyn, miał troje dzieci z drugiej żony, dwie córki i syna. Syn, gdy miał 17 lat, wyjechał do Ameryki a dwie siostry, te córki, mieszkały w Lublinie. My na Okopowej a druga siostra na Szerokiej. Często bywałem na Szerokiej u ciotki przed wojną. Mój dziadek się nazywał Majer Szapiro. To nie był ten słynny rabin, ale on był bardzo pobożny, także jego żona była pobożna. Mój ojciec miał wspólnika Polaka, który się nazywał Anders i mieli kantor wymiany na Krakowskim Przedmieściu, koło poczty. Teraz tam jest wolny plac na tym miejscu, bo tamten budynek był zbombardowany. Ojciec mój miał też drugiego wspólnika Żyda,...