Rozrywki (kino, wyprawy do lochów) - Tadeusz Ludwiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kina to były na Starym Mieście - kino Rialto - tam było najtaniej, i zaraz był taki klub Sokół, za Katedrą, tam młodzież przychodziła. Gwiazda była na Bernardyńskiej - sama młodzież tam przychodziła szkolna, kino Apollo - na Peowiaków, troszeczkę lepsze - tam bilety droższe były - od 50 gr. do złotówki, i kino Corso, za Europą, zburzone podczas okupacji było tylko dla Niemców, dobrej jakości. Było tez koło poczty - kino Stylowe. Pod Starym Miastem są lochy. Zamek stoi na nasypie. Były rzeki - Bystrzyca wylewała, były zalane łąki, te co są na Podzamczu do samego Zamku. Tam płynie rzeka Czechówka, ona jest teraz zasklepiona, płynęła dawniej przez miasto. W Lublinie weselej się żyło przed wojną, pomimo że nie było telewizji, ludzie bardziej przyjaźni byli, rozmawiali ze sobą, dużo urządzaliśmy prywatek, dużo szkół było, żeńskich - Arciszewskiej na Kapucyńskiej, Unia, Sobolewska na 1-go Maja, Czarneckiego na...