Ulica Krakowskie Przedmieście - Tadeusz Ludwiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na Krakowskim to był Radzymiński słynny - to były takie delikatesy gdzie się zaopatrywała szlachta, Żurek - to on miał bliżej naprzeciwko Staszyca i jeszcze jakiś sklep. Były trzy kawiarnie - Chmielewski, Semadini, i koło powszechnej - Rutkowski. I to było podzielone. Na przykład u Chmielewskiego to sami rzemieślnicy się spotykali i handlowcy, u Semadiniego - hrabiowie przyjeżdżali z laseczkami, siedzieli, u Rutkowskiego - inteligencja. Na samym rogu Kościuszki i Krakowskiego Przedmieścia była ogromna drogeria. Plac Litewski - Europa - ekskluzywna restauracja, tam stał portier, tam nie wpuścili byle kogo, nawet podoficer nie miał prawa wejść, dopiero od porucznika. Restauracja Lido, Pod Strzechą, Powszechna, na I Maja, gdzie mieszkałem - od Dworca do Mostu, było chyba 12 restauracji, a dzisiaj nie ma ani jednej....