Jerzy Ludwiński - Maria Ludwińska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Maria Ludwińska, jestem siostrą Jerzego Ludwińskiego, urodziłam się 9 kwietnia 1940 roku w Lublinie, tak że jestem młodsza od mojego brata o 10 lat. Myśmy się bardzo kochali, ja go traktowałam jako takiego starszego brata, od początku miał w sobie jakąś taką charyzmę, ja go bardzo kochałam, a jednocześnie miałam dla niego dużo szacunku, nawet rodzice, rodzice moi też interesowali się sztuką, kulturą. Mój ojciec był weterynarzem, ale interesował się tym wszystkim, co działo się wokół, moja matka również, już nie mówiąc o babci. Mój brat przebywał z moją babcią i opowiadali sobie różne rzeczy, kiedyś mama poszła do kina z ojcem, jak przyszli, to brat i babcia powiedzieli: „Tak szybko przyszliście? Myśmy jeszcze nie zdążyli skończyć tematu”. Ona miała pierwsze kontakty z moim bratem, on się nie...