Opowieść o fotografii. Kucyk na Placu Litewskim – Stanisław Brzozowski – fragment relacji świadka historii [TEKST]
Fotografia została zrobiona prawdopodobnie w 1957 roku – przypuszczam, że miałem wtedy około 3 lata. W dalszym planie widać zarys poradziwiłłowskich pałaców. Plac Litewski wyglądał zupełnie inaczej bez fontanny – były tylko klomby kwiatowe. Nawet bruk wyglądał dosyć nieciekawie. Prawdopodobnie był to jakiś świąteczny, letni dzień, co zresztą widać po ubiorze. Ja jestem w krótkich spodenkach, mama założyła sukienkę. W tamtych czasach to było charakterystyczne, że fotograf miał zawsze kucyka, małpkę, albo jeszcze inne zwierzątko. Młode matki chodziły do kościoła i na spacer w towarzystwie dzieci. Wtedy była okazja, żeby zrobić takiemu malcowi fotografię, na przykład na kucyku. Tutaj też jest właśnie taki kucyk, a mnie ledwo widać na jego grzbiecie. To nie był...