Opowieść o fotografii. Ślub Karola Wilkołazkiego z Marią Mrugałą – Stanisław Brzozowski – fragment relacji świadka historii [TEKST]
W swoich zbiorach posiadam fotografię ze ślubu Karola Wilkołazkiego z Marią Mrugałą. Dzięki żyjącym jeszcze członkom naszej rodziny, między innymi stryjence Janinie Brzozowskiej z domu Wilkołazkiej, ustaliłem wszystkie osoby na tej fotografii. Tata, który zmarł w 2011 roku, pamiętał ich, ale wtedy nie zapisaliśmy tego. Niestety, mama nie potrafiła już zidentyfikować wszystkich osób. Powiem kilka słów o niektórych osobach z tej fotografii, które są mi znane z opowieści moich rodziców, a szczególnie mojego ojca. Pan Jan Wilkołazki to ojciec wspomnianej stryjenki. Pana młodego, Karola Wilkołazkiego, pamiętam jeszcze ze swojego dzieciństwa. Niestety, jego życie zakończyło się tragicznie. Z tego, co pamiętam, po wypiciu kilku kieliszków alkoholu...