Pan Ślusarski - Edward Soczewiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zaczął weterynarię studiować na UMCS-sie, ale potem zainteresował się archeologią i otrzymał pracę w Muzeum na Zamku, zaraz po wojnie. Gdzieś lata może pięćdziesiąte, sześćdziesiąte. Ja się interesowałem numizmatyką, a on był właśnie kustoszem tego działu numizmatycznego. Tak że pamiętam, że go odwiedzałem, jeszcze jak Muzeum było na Narutowicza. Nawet zdobyłem od niego kilka ładnych monet szesnastowiecznych polskich. Wyhandlowałem od niego. Taki był życzliwie nastawiony. A potem był kustoszem już na Zamku, na parterze. Dyrektorem była pani magister Iskrzycka,. Tak że tam też go odwiedzałem. On później, przez jakiś czas, był dyrektorem muzeum. Dosyć młodo zmarł. Miał spory zbiór monet, które od niego w końcu kupiłem. Ponieważ był kustoszem działu numizmatycznego, to nie wypadło...