Już nie było Żydów w mieście - Edward Soczewiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Widziałem synagogę, jak nas przesiedlili na ulicę Targową. Rozbitą synagogę na ulicy Kowalskiej. Już nie było Żydów w mieście. No i tam z kolegą poszliśmy, zajrzeliśmy do tej synagogi, ale nie pamiętam szczegółów. Była gdzieś w połowie ulicy Kowalskiej. O ile pamiętam dobrze. To była synagoga, ale tak w jednym szeregu z kamienicami mieszkalnymi. Nie pamiętam, żeby jakoś była specjalnie oddzielona. Tam mieszkał kolega na ulicy Kowalskiej, no i poszedłem go odwiedzić, no i razem żeśmy chodzili po tych domach. W 1942 roku Niemcy polecali rozwalać część budynków, a część stała po prostu tak jak zostały zostawione. Nas przesiedlili na ulicę Targową, poza tym na Lubartowską jeszcze byli ludzie przesiedlani, i wtedy na tych ulicach ekipy żydowskie oczyszczały mieszkania. To znaczy wynosiły wszystko...