Ludzie mówili, że jest bardzo wielka powódź. Czerniejówka wylała okropnie - Teresa Piątkowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Była pewnego razu [powódź]. Ludzie mówili, że jest bardzo wielka powódź –tam dalej trzeba pójść i jak ktoś chce, to niech zobaczy. Więc wybraliśmy się –ja nie wiem, czy mama też poszła z nami, bo to wielka sprawa. Widziałam –Czerniejówka wylała okropnie. I to było tak jakby bliżej Kośminka, bo przez Kośminek Czerniejówka płynęła. Byłam oglądać i to opisałam w jednym z zeszytów, bo to zjawisko niezwykłe, bardzo ponure zresztą. To było w czasie okupacji niemieckiej. Przepływała przez moją poprzednią dzielnicę, Kośminek –i przypominam sobie, że przez Kośminek, że tam niedaleko mojej ulicy Stalowej, zejść z górki i już jest Czerniejówka. Górka była taka, gdzie nas tata zabierał na sanki i zjeżdżał z nami z tej górki. Byliśmy maluchami....