Rodzina Rzymowskich - Barbara Rzymowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mama często się śmiała, że nawet sam tata nie wie, ile ma rodzeństwa. Mówiło się, że babcia miała czternaścioro dzieci. Mogę wymienić: mój ojciec – Czesław Rzymowski, Julian Rzymowski, Kazimierz Rzymowski, Eugeniusz Rzymowski, Jerzy Rzymowski, Ryszard Rzymowski i Marian Rzymowski, zdaje się był najstarszy z braci. Była jeszcze ciocia Danusia, czyli Marianna Rzymowska, ale wszyscy zawsze mówiliśmy [na nią] ciocia Danusia. Bracia poumierali, a ciocia, która urodziła się w 1924 roku, jeszcze żyje. Wszyscy z tej rodziny byli długowieczni, bo nawet mój ojciec żył 97 lat. Rodzina Rzymowskich przyjechała do Zemborzyc z Sernik. Tata urodził się w 1909 roku w Sernikach, a jego młodszy brat Ryszard przyszedł na świat 6 lat później już w...