Wśród Niemców byli też przeciwnicy Hitlera - Ryta Załuska-Kosior - fragment relacji świadka historii [TEKST]
żołnierze niemieccy „Wśród Niemców byli też przeciwnicy Hitlera” Wśród Niemców też byli przeciwnicy Hitlera. Byli. Ale jak został wcielony do wojska, to on musiał też mieć swoją buzię na kłódkę zamkniętą, bo też mógł oberwać od swoich. Bo w Łucku mieszkali nasi przyjaciele. To nie była nasza rodzina, tylko dziadkowie i rodzice się przyjaźnili, to ja miałam takie przyłatane ciocie. I kiedyś do nas przyszedł, zapukał, na górze jeszcze tam mieszkaliśmy, Niemiec, oficer. Moja mama się wystraszyła, byłyśmy we dwie tylko w domu. Otworzyła drzwi, a on po niemiecku mówi: „Luck, Luck, Łuck”. To jak Łuck, to mama już uprzytomniła sobie, że to pewnie od tych znajomych naszych, od tych przyjaciół. Ale nie możemy się...