Polacy dostawali mieszkania pożydowskie na Starym Mieście - Ryta Załuska-Kosior - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Lublinie, mieszkania pożydowskie „Polacy dostawali mieszkania pożydowskie na Starym Mieście” Nas przeniesiono na Stare Miasto, na Rynek. Z okien mieliśmy widok na ulicę Olejną, ale jakoś nie pamiętam już Żydów z tego okresu. Godzina policyjna była, tośmy się też bali, już staraliśmy się w ogóle nie wychodzić wtedy, bo Niemcy mieli tych pomocników Ukraińców, to oni często też strzelali do ludzi. O likwidacji getta na Starym Mieście w marcu 42 roku to później słyszeliśmy. Bo na Noworybnej 2 mieszkał Władysław Stefan Grzyb. On kiedyś u nas pracował. To tam mieszkała właśnie dziewczyna mojego brata. Ona z matką mieszkała, bo jej ojciec był wojskowym, był w tym 8 Pułku, to on był na wojnie. Ona została z matką tylko. A one...