Mosty i kładki na Bystrzycy - Andrzej Wojciechowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Rzeka [Bystrzyca] na odcinku wiodącym przez wieś [Zemborzyce] była wyposażona w trzy mosty. Jeden znajdował się na wysokości ośrodka Marina, a więc bliżej obecnej tamy. Prowadził do młyna dworskiego znajdującego się na Bystrzycy. Drugi most znajdował się na drodze prowadzącej od [ulicy] Krężnickiej w kierunku jeziora [Zalewu Zemborzyckiego], do restauracji Portofino. Ten ozdobny pomost, na którym często fotografują się młode pary, jest jak gdyby reminiscencją tego dawnego mostu o pokładzie i poręczach z drewna osadzonego na palach wbitych w ziemię. Ten most był często uczęszczany przez rolników, którzy mieli swoje łąki za rzeką i zwozili stamtąd skoszone siano. W jego okolicach pobierano wodę do celów budowlanych. Wjeżdżało się tam wozem z beczkami i napełniało się je wiadrami. Koń później...