Nauczyciele szkoły podstawowej w Zemborzycach - Andrzej Wojciechowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mama uczyła wielu przedmiotów, bo takie było wówczas zapotrzebowanie. Była nauczycielką przyrody, historii, języka polskiego i nawet wychowania fizycznego, więc jej zajęcia odbywały się w różnych godzinach lekcyjnych. Budząc się, nie zastawałem mamy w domu, ale wiedziałem, że jest w pobliżu, bo przecież mieszkałem w szkole. Często wpadała na przerwach zorientować się, czy wstałem i zjadłem śniadanie. Przypominała mi również, że należy pójść do szkoły, w której przecież mieszkałem. Czasami należało zejść tylko po schodach, bo pod naszym mieszkaniem znajdowała się sala lekcyjna. Zajęcia przeważnie odbywały się w głównym budynku [szkoły]. Moją wychowawczynią była pani Lucyna Gwoździach. W klasie piątej funkcję tę pełniła...