Mieszkałem w szkole - Andrzej Wojciechowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W czasach, kiedy uczęszczałem do szkoły podstawowej [w Zemborzycach], a więc to były lata 1963-1971, kierownikiem szkoły był Seweryn Filip, który zajmował mieszkanie z balkonem nad salami lekcyjnymi głównego budynku szkolnego. Mieszkał tam ze swoją żoną Anną. Był człowiekiem o nienagannych manierach, nobliwym wyglądzie i przyjemnym usposobieniu, które wzbudzało zaufanie. Jego żona również była osobą z innej epoki, nobliwą i pogodną. W ich domu stały stare meble, dla mnie były obcym światem. Obok mieszkała jego rodzina, to znaczy młodszy syn Sławomir, który również był nauczycielem, uczył prac ręcznych. Ukończył szkołę plastyczną w Lublinie i jej studium nauczycielskie. Mieszkał ze swoim synem i z żoną, także nauczycielką. Oboje jeszcze żyją. Wówczas zajmowali...