Budynek szkoły podstawowej w Zemborzycach - Andrzej Wojciechowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Budynek szkolny [w Zemborzycach] był jednopiętrowy – z mieszkalnym poddaszem krytym blachą. Był dość długi ze względu na swoją funkcję. Został przeniesiony [z Lubartowa] na początku lat 50. Z początku był to barak drewniany, który obmurowano cegłą i wyposażono w dach łamany z lukarnami. Od strony rzeki znajdował się balkon. Górną część tego budynku zajmowały mieszkania kierownika szkoły i jego syna, który był nauczycielem w tej szkole. Były również dwa małe pokoiki, które zajmowały nauczycielki. Drugi budynek, w którym moja rodzina znalazła miejsce zamieszkania, został wybudowany z białej cegły pod koniec lat 50. Miał dwa piętra. Współcześnie został wcielony do całego kompleksu nowego budynku szkoły numer 39. Tam obecnie...