Zmiany w Lublinie są ogromne - Ziemowit Barański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeżeli chodzi o miasto to zmiana jest ogromna. To aż trudno porównywać. W tym czasie, w [19]52 roku, kiedy zaczynałem studia, to Uniwersytet Marii Skłodowskiej wprawdzie działał, bo on był już tuż po wojnie, ale właściwie jakiejś bazy, w postaci budynków, zakładów i tak dalej, to praktycznie rzecz biorąc nie było. Chemia nieorganiczna mieściła się w Gimnazjum Staszica. Gimnazjum Staszica wtedy nie działało i w tym budynku była chemia. Dwa domy akademickie były świeżo wybudowane w tym czasie. Pierwsze bloki, które są na obecnym miasteczku, czyli blok A i blok B. Te dwa pierwsze. Wykłady odbywały się w najróżniejszych miejscach w mieście, na przykład, część wykładów na Placu Litewskim, część budynków jest do dziś dnia wykorzystywanych przez uniwersytet. Potem część wykładów odbywała się...