Przesądy żeglarskie - Ziemowit Barański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Żegluga morska w ogóle od najdawniejszych czasów była ryzykowna. To nie dzisiejsze czasy, gdzie jest doskonała łączność, udoskonalone przyrządy nawigacyjne, i tak dalej. Jeżeli ludzie zdani byli na łaskę żywiołu, no to oczywiście wyłaniały się jakieś historie. One tkwią oczywiście, do dnia dzisiejszego. Na przykład –w różnych krajach to różnie jest –ale jest przesąd, że nie należy wypływać w poniedziałek, albo w piątek, no bo to nieszczęśliwe dni, i zawsze wydarzy się coś złego. To chyba anegdota, a nie prawda, ale taka jest opowieść o tym, że admiralicja brytyjska, marynarka wojenna, nie chciała, żeby trzeba było jakieś działania zaczynać, a nie można ich było robić w piątek, więc chcieli przełamać przesądy. Położyli stępkę pod budowę w piątek, zbudowali statek w piątek. Nazwali go Friday,...