Plan powstania Zalewu Zemborzyckiego - Ziemowit Barański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Oczywiście plany [utworzenia] zalewu to były od bardzo, bardzo dawna. Pamiętam, był pan inżynier Bryński, który był –nie bardzo wiem, gdzie on pracował, ale chyba w jakimś zarządzie, melioracja albo coś takiego, bo był fachowcem z tej dziedziny –to on był rzecznikiem, żeby w Lublinie powstało sztuczne jezioro. Oczywiście, żeglarze jak najbardziej za tym optowali, ale były również opory, bo pamiętam ówczesne artykuły w gazetach, że jak będzie jezioro to malaria zacznie panować w Lublinie, i tak dalej. W końcu te decyzje zapadły, no i w [19]74 roku zalew został zalany, czyli powstał. Niestety, trzeba powiedzieć, że jeżeli chodzi o infrastrukturę lądową, no bo jezioro jeziorem, ale powiedzmy, jeżeli mają działać kluby żeglarskie, czy jakieś organizacje, na przykład związek kajakowy czy inne, no to potrzebna jest...