Dzieciństwo, wybuch wojny i studia w Lublinie - Ziemowit Barański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Nazywam się] Ziemowit Barański. Urodziłem się w 1934 roku w Skarżysku –Kamiennej. Mieszkałem tam bardzo krótko, ponieważ rodzice przenieśli się do Poznania i do wybuchu wojny mieszkałem w Poznaniu. Ze Skarżyska pamiętam w zasadzie niewiele, z tym, że po zakończeniu wojny mieszkałem jeszcze w Skarżysku jakiś czas, tak że tyle pamiętam. Do [19]39 roku mieszkaliśmy z rodziną w Poznaniu. Oczywiście wkrótce po wybuchu wojny wyrzucono nas stamtąd, bo poznańskie zostało przyłączone do Rzeszy jako terytorium niemieckie. Przez prawie cały okres wojny mieszkałem u dziadka, który miał gospodarstwo w okolicach Hrubieszowa. [Mieszkałem tam] do później jesieni [19]43 roku, ponieważ wtedy rozpoczęły się ukraińskie rzezie, no i trzeba było stamtąd uciekać, więc wróciliśmy do Skarżyska, do...