Lemszczyzna - Elżbieta Kowalik-Sposób - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak się przeprowadziłam na [ulicę] Probostwo – zaraz [obok była] ulica Lubartowska, dzisiejszy sklep LSS „Bazar” – tam najpierw była hala sportowa, było też i kino swego czasu, przez krótki okres. Wyżej, na Lubartowską jak się szło, był szpital stomatologiczny, a vis-a-vis była „Pafawag”, czyli Lubelska Fabryka Wag. Rogatka w tej chwili się zmieniła. Zupełnie tam [jest] inaczej. Szpital Jaczewskiego powstał na łąkach. To są już tereny tak zwanej „Lemszczyzny”, czyli majątku Lemskich. Majątek Lemskich sięgał do Choin i do obecnego „Olimpu” przy Alei Spółdzielczości, który stoi właśnie na byłych terenach Lemszczyzny. Tam jeszcze chyba powinny być ogródki, tak zwane „lemskie”. Nie orientuję się, czy one jeszcze w dalszym ciągu są, czy nie. Przy ulicy Probostwo, idąc w górę, ku ulicy Prusa, mieści się w głębi bloków...