Mała hydrotechnika - Dagmara Kociuba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zdroje uliczne obserwuję prawie codziennie. Na Helenowie ludzie nadal korzystają z pomp. Było to dla mnie szokiem, jak przejeżdżałam tamtędy i wielokrotnie widziałam, że ludzie przychodzą do pomp takich z korbą i sobie pompują wodę do wiaderek. Powiem szczerze, że w pierwszym momencie myślałam, że po prostu –no nie wiem, są braki w dostawie wody… A potem okazało się, że ci ludzie po prostu nie mają kanalizacji. W ogóle Helenów, to było piękne osiedle, takie przycegielniane. Już nie ma tych domków, prawda? Większość zostało wyburzone, tam zostały postawione bloki. Ale to jest taki obrazek, który zawsze będzie mi stał przed oczami, jak ktoś mówi o małej architekturze hydrotechnicznej. Mamy studnię wodną na Podzamczu, studzienkę wodną. W ostatnich latach została ona odnowiona i myślę, że to jest...