Z każdej twarzy starałam się wydobyć piękno - Stanisława Siurawska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Z każdej twarzy starałam się wydobyć piękno” Profesor Bułhak w swoich książkach dawał takie przykłady, że można było zwykłym aparatem zrobić cuda. Ja mam dwie książki profesora Bułhaka, jak on na tych zdjęciach właśnie wykazywał, że można było zrobić bardzo piękne rzeczy takim zwykłym tanim aparatem. Ale życie idzie dalej i z jednej strony też dobrze, że mechanika i technika poszły tak daleko, bo pomagają też przecież w pracy różne udogodnienia. Ale ja się nie wstydziłam, że ja miałam stary aparat i tym starym aparatem mogłam robić dużo ładnych rzeczy. Bardzo, bardzo wiele osób było takich strasznie sympatycznych, i miałam przyjaciół w tych ludziach. Więc jak przychodzili do zakładu, to ja zawsze starałam się uchwycić coś w tej twarzy, co bym chciała w...